High Quality? Deel 2c – Materiaal (plastic)

Plastic is een van de modernste materialen die gebruikt wordt bij piercings, maar zoals bij alle materialen zijn er goede en slechte opties.

De belangrijkste voordelen van plastic sieraden zijn dat ze goedkoop zijn en dat ze, omdat ze niet van metaal zijn, zonder problemen voor de klant door MRI-scanners en röntgenapparatuur gaan. De belangrijkste nadelen van plastic sieraden zijn dat ze kunnen oplossen en chemicaliën kunnen afgeven tijdens langdurig gebruik in het lichaam.

PFTE

PFTE is een plastic waarvan de meeste mensen waarschijnlijk wel eens hebben gehoord, aangezien het wordt verkocht onder de merknaam ‘Teflon’.

ASTM F754 dekt de normen die vereist is voor PTFE om in het lichaam te worden gedragen, dus dit is de enige kwaliteit die geschikt is voor een piercing.

Vanwege de zachte aard van PTFE is het geen ideaal materiaal voor sieraden, omdat het gemakkelijk beschadigd of vervormd raakt. Beschadigde en vervormde sieraden kunnen leiden tot geïrriteerde piercings en zijn een broedplaats voor bacteriën die kunnen leiden tot infectie.

PFTE sieraden worden alleen aanbevolen voor kortdurend gebruik, bijvoorbeeld voor medische ingrepen waarbij al het metaal in het lichaam moet worden verwijderd.

Acryl

Acryl wordt vaak aangetroffen in schroefdraaduiteinden van lage kwaliteit en in pluggen met een grote dikte.

De overgrote meerderheid van sieraden gemaakt van acryl, is van lage kwaliteit en onveilig voor het lichaam. Wanneer acryl tot lichaamstemperatuur wordt opgewarmd, kunnen gassen vrijkomen die een piercing kunnen irriteren en mogelijk stukmaken. Acryl wordt na verloop van tijd ook broos, waardoor sieraden de neiging hebben gemakkelijk te breken.

Tandheelkundig acryl is beschikbaar, maar wordt momenteel niet gebruikt door de fabrikanten van lichaamssieraden en moet dus worden vermeden.

BioPlast/BioFlex

BioPlast en BioFlex zijn beide merknamen voor eenzelfde soort plastic.

De bedrijven die de rechten bezitten, verklaren dat ze biocompatibel en implantaatveilig zijn, maar moeten de documentatie om deze beweringen te ondersteunen nog vrijgeven. Om deze redenen worden deze kunststoffen nog niet als veilig voor het lichaam beschouwd.

Net als PTFE breken BioPlast en Biofles beide af in het lichaam door langdurig gebruik en kunnen ze zeer gemakkelijk worden beschadigd.

Het wordt aanbevolen om BioPlast of BioFlex te gebruiken bij orale piercings om gebitsschade te minimaliseren, maar het risico kan niet helemaal worden genegeerd. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen orale schade oplopen door het gebruik dit soort plastic onderdelen, dus de enige manier om je tanden te beschermen, is door voorzichtig te zijn. Alles wat over de tanden wrijft, zal uiteindelijk schade veroorzaken. Een goed gepositioneerde piercing met de juiste maat, is de beste manier om gebitschade bij orale piercings te voorkomen.

 

Zelfs wanneer plastic dat voldoet aan de ISO- of ASTM-normen wordt gebruikt voor sieraden, is de oppervlakteafwerking zelden veilig voor het lichaam en bijna alle plastic sieraden zijn van buitenaf voorzien van schroefdraad. Plastic sieraden behoren tot de sieraden van zeer lage kwaliteit en worden alleen als laatste redmiddel gebruikt.

Bij Le Sting Piercings hebben we geen plastic sieraden. We raden aan om metalen sieraden van hoge kwaliteit te gebruiken voor dagelijks gebruik.

 

 

Tekst met toestemming overgenomen van Aiden Johnson. Body piercer @RoquePiercing

Comments are closed.