High Quality? Deel 2b – Materiaal (glas)

Glas is geen materiaal waar je aan denkt als het gaat om lichaamssieraden, maar voor piercings met een grotere dikte en voor klanten met gevoeligheden is het een geweldig materiaal. Net als bij de andere materialen in deze serie, is niet al het glas gelijk en zijn alleen bepaalde soorten veilig voor het lichaam. De kwaliteit die veilig is, is hypoallergeen en omdat glas technisch gezien een vloeistof is, heeft het het gladste oppervlak van alle lichaamsjuwelen. Oppervlakteafwerking wordt in een andere post besproken, maar voorlopig is het belangrijk om te onthouden dat een gladder oppervlak gelijk staat aan een gladdere genezing.

Alle soorten glas voor lichaamsjuwelen moeten loodvrij zijn en zijn gehard om de klant te beschermen. Glas kan breken als het valt of hard wordt geraakt, daarom wordt glas in sieraden meestal gebruikt in grotere maten.

Er zijn vele natuurlijke en kunstmatige glas soorten en er kan een hele regenboog aan kleuren en effecten worden gecreëerd. Transparant, ondoorzichtig, metallic, vloeibaar en vele andere stijlen zijn mogelijk.

Fused Quartz (gesmolten kwarts)

Fused Quartz is een van de puurste vormen van glas. Het is gemaakt van smeltend silica (zand) bij zeer hoge temperaturen. Bij andere soorten glas worden gewoonlijk andere ingrediënten toegevoegd om de smelttemperatuur te verlagen, maar de zuiverheid van gesmolten kwarts geeft het juist speciale optische eigenschappen waardoor sieraden echt opvallen. Vanwege de hogere temperaturen die nodig zijn om met dit materiaal te werken, is het duurder dan andere veilige soorten glas.

Er zijn geen implantaatsoorten van glas, maar het is aangetoond dat Fused Quartz goed werkt in het lichaam bij nieuwe en genezen piercings, omdat het inert is.

Borosilicaat

Borosilicaat is een glassoort dat de meeste mensen kennen, omdat Pyrex keukengerei hiervan wordt gemaakt. Borosilicaat is een mengsel van silica en booroxide. Door booroxide toe te voegen tijdens het smelten, wordt de smelttemperatuur van het glas verlaagd maar blijven de hittebestendigheid en verharde eigenschappen behouden. Door de lagere smelttemperatuur dalen de prijzen van sieraden.

Ook laboratoriumapparatuur is gemaakt van boorsilicaat, omdat het inert is. Deze eigenschap maakt het veilig voor gebruik in het lichaam bij nieuwe en genezen piercings.

Natron-kalk

Natron-kalk is een ander glassoort dat de meeste mensen wel kennen, aangezien ramen en flessen van dit soort glas zijn gemaakt. Natriumcarbonaat (soda) en calciumoxide (kalk) worden aan silica toegevoegd om een glas te creëren dat gemakkelijk is om mee te werken, omdat het smelt bij een lagere temperatuur en beter vloeit.

Deze eigenschappen, die zorgen voor gebruiksgemak en lagere kosten, gecombineerd met de inerte aard ervan, maken natron-kalk een favoriet onder piercers en fabrikanten van lichaamssieraden, aangezien het geschikt is voor gebruik in het lichaam bij nieuwe en genezen piercings.

Obsidiaan

Obsidiaan is een natuurlijk glas dat is gevormd uit vulkanen. Wanneer lava met een hoog silicagehalte snel stroomt en afkoelt, wordt obsidiaan gevormd. Pure obsidiaan is zwart van kleur met een glanzende afwerking.

Omdat obsidiaan een natuurlijke vorm is, of gesmolten kwarts, is het over het algemeen inert, maar insluitsels kunnen problemen veroorzaken bij klanten met bepaalde gevoeligheden.

 

De overgrote meerderheid van glassoorten is veilig voor gebruik in het lichaam, zolang ze loodvrij (en in sommige zeldzame gevallen uraniumvrij!) zijn. Fabrikanten van glazen lichaamssieraden zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van hun materialen en ontwerpen, om mooie en veilige sieraden te kunnen produceren.

Zoals met alle materialen; vraag je piercer wat er gebruikt wordt om te controleren of het veilig is voor je lichaam.

 

 

Tekst met toestemming overgenomen van Aiden Johnson. Body piercer @RoquePiercing

Comments are closed.