High Quality? Deel 2a – Materiaal (metaal)

Het materiaal waar je sieraden van gemaakt zijn, is van belang voor een gelukkige en gezonde piercing. Niet elk materiaal is geschikt om in het lichaam te dragen. Sommige materialen zijn prima voor verse piercings en sommige materialen niet. Sommige materialen zijn prima voor langdurig gebruik en sommige zijn alleen voor korte duur. We zullen de verschillende beschikbare materialen, en waarvoor ze geschikt zijn, opsplitsen. Maar vanwege de grote hoeveelheid informatie over dit onderwerp hebben we dit gedeelte verdeeld over meerdere berichten.

Metaal

(Titanium, staal, niobium, goud, zilver, messing)

Metalen bieden het breedste scala aan materialen binnen body piercing, dit is een onderwerp dat wij erg belangrijk vinden. Niet al het metaal is veilig voor het lichaam, dus het is belangrijk om metaal te dragen dat is ontworpen voor langdurig gebruik.

 

Titanium

Titanium is een metalen element uit het periodiek systeem. Titanium is in zijn pure vorm een ​​reactief metaal, bij blootstelling aan zuurstof (lucht) vormt zich een oxide-oppervlaktelaag en het is deze laag die titanium sieraden veilig maakt voor het lichaam.

Bij het piercen van het lichaam gebruiken we titanium-implantaten die zijn ontworpen en getest door specialisten op het gebied van metaalbewerking en waarvan is bewezen dat ze veilig zijn om in het lichaam te dragen.

De meest gebruikte titanium soorten voor implantaten zijn ASTM F-136 en ASTM F-1295. Het is belangrijk dat de bron van het materiaal kan worden herleid tot een bron in het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie of de Verenigde Staten, aangezien is bewezen dat andere bronnen gegevens vervalsen en niet voldoen aan veiligheidsprotocollen. Als je hier meer over wilt weten, vraag dan je piercer om een ​​Mill-certificaat dat bewijst wat de metaalkwaliteit is.

Niet alle titanium is van implantaat kwaliteit en veel industrieel titanium wordt gebruikt door minder goed geïnformeerde piercers. Grade 5 en 23 zijn de meest gebruikte kwaliteiten van lage kwaliteit. Industriële kwaliteiten kunnen veilig zijn om te dragen in het lichaam, maar dit is helaas niet bewezen, aangezien ze zijn ontworpen voor andere attributen.

Er is een kleine hoeveelheid pure titanium sieraden verkrijgbaar in de handel die worden gebruikt voor ingewikkelde op maat gemaakte gebogen sieraden.

Bij Le Sting Piercings werken we alleen met implantaat grade van titanium uit veilige bronnen.

 

Staal

Staal is een complexe legering met duizenden beschikbare kwaliteiten. IJzer en koolstof zijn de basisprincipes van staal, maar voor de verscheidenheid aan roestvrije staalsoorten die worden gebruikt bij het piercen, zijn chroom en nikkel veelgebruikte toevoegingen. Zowel chroom als nikkel staan ​​bekend als irriterend, dus cliënten met een gevoelige huid wordt aangeraden deze te vermijden.

Er zijn staalsoorten voor implantaten beschikbaar en veel fabrikanten gebruiken ASTM F-138, maar helaas gebruikt de overgrote meerderheid 316 LVM in plaats van implantaat kwaliteit. Het polijstmiddel dat gebruikt wordt op staal van implantaat kwaliteit is belangrijk voor het ‘vergrendelen’ van het nikkel aan de binnenkant. Binnen de Europese Unie moeten lichaamssieraden voldoen aan de nikkelrichtlijn. De nikkelrichtlijn is een controle op nikkelhoudende artikelen om het grote publiek te beschermen tegen nikkelgevoeligheden, maar aangezien deze richtlijn is ontworpen voor gespen en knopen, is het beleid niet strikt genoeg voor lichaamssieraden.

Bij Le Sting Piercings gebruiken we zelden stalen sieraden, maar als we dat doen, gebruiken we alleen implantaat kwaliteit of alleen in genezen piercings als de klant geen allergie voor nikkel heeft.

 

Niobium

Niobium is een element uit de reactieve metaalfamilie (net als titanium) en vormt net als titanium een inerte oxidelaag in aanwezigheid van zuurstof. Niobium vertoont vrijwel dezelfde eigenschappen als titanium, behalve dat het veel gemakkelijker te buigen is.

Niobium is niet verkrijgbaar in implantaat kwaliteit, omdat het niet de juiste tests heeft ondergaan. Maar omdat Niobium inert (niet reagerend) is en een lager sensibiliseringsniveau heeft dan staal, wordt het succesvol gebruikt in lichaamssieraden. Omdat er geen sprake is van implantaat kwaliteit, is Niobium verkrijgbaar in zuiverheidsniveaus. De niveaus 99%, 99,9%, 99,99% en 99,999% komen vaak voor. 99,9% is de aanbevolen minimale zuiverheid voor het gebruik bij lichaamssieraden.

Bij Le Sting Piercings gebruiken we minimaal 99,9% puur Niobium.

 

Goud

Goud heeft de langste menselijke geschiedenis van alle metalen materialen die voor lichaamssieraden gebruikt worden. Goud staat bekend om zijn gele glans en het vermogen om er de meest ingewikkelde en fijne sieraden van te maken, maar is ook verkrijgbaar in rosé, wit en zwart goud in verschillende legeringen.

Goud is verkrijgbaar in implantaat kwaliteit (Dental Gold), maar geen van de fabrikanten van lichaamssieraden gebruikt deze kwaliteit omdat het onbetaalbaar is. Al millennia lang worden 14 en 18 karaats goud met succes gebruikt bij het maken van sieraden. 14 karaat wordt aanbevolen voor genezen piercings en 18 karaat wordt aanbevolen voor nieuwe piercings, aangezien 18 karaat goud zuiverder is en er daardoor minder kans is op een reactie in een open wond. Een te hoge zuiverheid wordt niet aanbevolen, omdat het zo zacht is dat het sieraad door algemene slijtage beschadigd kan raken.

Bij Le Sting Piercings gebruiken we 14 en 18 karaats goud in geel-, rosé- en witgoud.

 

Zilver

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt zilver niet aanbevolen voor piercings. Dit komt doordat zilver reageert op het lichaam en permanente vlekken op de huid rond een piercing kan veroorzaken. We kennen deze reactie op zilver in de vorm van aanslag die we wegpoetsen. De pH van onze huid en het vocht in een verse piercing versnellen deze reactie, dus mag zilver niet worden gebruikt in een nieuwe piercing.

Zilver kan zonder problemen gedurende korte perioden – niet langer dan 8 uur – in genezen piercings worden gedragen. Sommige mensen merken dat ze beter helemaal geen zilver kunnen dragen, terwijl anderen geen klachten ervaren. De oorlel is de belangrijkste locatie waar zilver veilig gebruikt wordt, aangezien de meeste sieraden op die plek worden verwijderd voor het slapen gaan.

 

Messing

Omdat messing dezelfde kleur heeft als goud, maar veel goedkoper is, worden er messing lichaamsjuwelen gemaakt. Helaas is messing niet geschikt voor een nieuwe piercing of voor langdurig gebruik bij genezen piercings. Messing is een legering van koper en zink en beide metalen kunnen reacties in het lichaam veroorzaken.

Net als zilver kan messing door sommige klanten zonder problemen voor korte periodes worden gedragen, maar kunnen andere klanten wel klachten ervaren.  Wederom zijn oorlellen de belangrijkste locatie voor messing sieraden, aangezien de sieraden ’s avonds worden verwijderd.

Bij Le Sting Piercings gebruiken we zelden messing, maar als we dat doen, is het voor sieraden in de oorlel.

Er worden andere metalen gebruikt bij piercings, maar dit zijn zeldzaamheden óf deze materialen volgen dezelfde regels als eerder genoemde materialen.

Vraag je piercer altijd welk materiaal wordt gebruikt. Als er iets in je lichaam terechtkomt, moet je weten dat het veilig is. Onze piercers vertellen je graag alles over je sieraden, want wij geloven in veiligheid door kwaliteit.

 

Tekst met toestemming overgenomen van Aiden Johnson. Body piercer @RoquePiercing

Comments are closed.